Zegzugos terek

A rejtekhelynek alkalmas területek általában szűk, több oldalról zárt területek gyalogos közlekedési útvonalak mellett, vagy azok közelében. Legtöbbször fallal vagy növényzettel három oldalról körbezártak. Ilyenek például a felvonók, az alagutak, a zárt lépcsőházak, a sötét kapualjak, magas növényzetben lévő beugrók, három oldalról zárt üres telkek, szűk sikátorok, autóbeállók, beugrók, angolaknák.

Ezeket a zugokat, beugrókat, fallal körülvett területeket és gyalogos útvonal melletti tömör tárolókat a legjobb megszüntetni. Ha egy rejtekhely megszüntetése nem lehetséges, akkor érdemes lekeríteni és lezárva tartani. Az olyan átjárókat, melyek középülethez, oktatási intézményhez vezetnek, nyitvatartási idő után le kell zárni.

Ha mód van rá, a területet közösségi kontroll alá kell vonni, átláthatóvá kell tenni, megfelelő világítással kell ellátni, végső soron hivatalos felügyeletet kell biztosítani.

A tervezés során gondoskodni kell a menekülési útvonalakról, és a segítséghívás lehetőségéről is. Bekerített parkolók esetében legalább két gyalogos kijárat létesítése szükséges. Alagsorból kivezető vészkijáratok, aknák akkor is alkalmasak lehetnek rejtekhelynek, ha ki vannak világítva, így az ilyen megoldásokat érdemes elkerülni.