Építészeti bűnmegelőzés -> Módszerek -> Vonzó esztétikai megjelenés

 

Vonzó esztétikai megjelenés

Az esztétikus környezet önmagában is pozitívan befolyásolja a területet használók közérzetét. Így a biztonságérzet kialakulásában is fontos szerepe van. A csúnya, elhanyagolt, taszító képet nyújtó terület viszont elnéptelenedik, tovább pusztul, ezáltal a bűnözők kedvelt helyévé válik. Az esztétikus kialakítás ezért semmiképpen sem öncélú, hanem nagyban hozzájárul a környék jó megítéléséhez, fellendüléséhez.

Éppen ez a felismerés vezetett az építészeti bűnmegelőzés kialakulásához. A szépség jó érzetet kelt, vonzó, ezért egy szépen kialakított emberi környezet megtöltődik élettel. Ez pedig a legfontosabb építészeti bűnmegelőzési alapelvnek, a természetes megfigyelésnek elsődleges kritériuma. A mesterséges jogosultság ellenőrzés általában taszító, elutasító módon és eszközökkel valósul meg. Gondoljunk a magas, szögesdróttal ellátott kerítésekre, masszív kapukra, kamerás megfigyelésre, kigyúrt biztonsági őrökre. Ezeknek is megvan a maguk helye (például katonai objektumok esetében), de esztétikához, jó közérzethez nem vezetnek, megvalósításuk és fenntartásuk költséges.

Egy helyszínnek a funkcionális igények kiszolgálása mellett esztétikus környezetet kell biztosítania, hogy azt a felhasználó élvezni is tudja, szeresse, magáénak érezze, gyakrabban és több időt töltsön ott. A biztonsági szempontokat ezért már a kezdeti tervezés szerves részeként kell figyelembe venni, hogy megjelenésük eleget tehessen az esztétikai igényeknek is, és ne utólagosan, suta módon kelljen később megoldani.