Építészeti bűnmegelőzés -> Módszerek -> Változatos területhasználat

 

Változatos területhasználat

A közösségi kontroll kialakulásának egyik legfontosabb feltétele, hogy egy területen mindig legyen megfelelő számú személy. Ha egy területnek többféle, különböző rendeltetési célja is van, ez a feltétel könnyebben teljesül. A változatos, ugyanakkor kiegyensúlyozott területhasználat megteremtése fontos környezeti, gazdasági, esztétikai és biztonsági szempontból is. A különféle felhasználási módoknak összhangban kell lenniük egymással és a közösség szükségleteivel. Egy lakóövezetben például számos különféle területfelhasználás lehetséges és támogatandó. A lakóépületek között lehet városi tér, park, sportpálya, irodaépület, munkahelyek, óvoda, iskola és üzletek is, egy területen belül. Ha sokféle funkció kap helyet egy lakóterületen, annak nem csak a lakók látják hasznát, hanem bűnmegelőzési szempontból is előnyös.

A helyi vállalkozások, üzletek jelenléte növeli a biztonságot és védettséget, mivel az ott dolgozók az utcákat és a lakásokat is szemmel tudják tartani. A változatos felhasználású területek újabb és újabb tevékenységekre ösztönöznek, erősítik a közösségi kontrollt és az emberek közötti kapcsolatokat.

A különböző tevékenységeknek egymással összeegyeztethetőknek kell lenniük annak érdekében, hogy ne jöjjenek létre állandó konfliktushelyzetek. Szórakozónegyedek kialakulása lakóterületeken folyamatos harcokhoz vezet, és a lakók érdekeit nem szolgálja. A folyamatos aktivitás, változatos területfelhasználással való megalapozása az egész nap folyamán elősegíti a közösségi kontrollt. A sokszínű felhasználás elsődleges célja, hogy az ott élők szükségleteit kielégítse. Ilyenek lehetnek a lakóövezetekben létesített élelmiszerboltok, szolgáltató üzletek és irodák, melyek biztosítják a helyi foglalkoztatás lehetőségét is.

Irodanegyedekben elhelyezett óvodák, iskolák, egészségközpontok, fitneszklubok és élelmiszerboltok megteremthetik a lehetőségét annak, hogy a későbbiekben lakófunkciók is létesüljenek a területen. Ez szintén jó példa a változatos területhasználatra.

Kávézók, klubok és bárok elmaradhatatlan elemei a városi életnek. Ezek azonban nem mindig az ott lakók érdekeit szolgálják, főleg a későig nyitva tartó zajos mulatóhelyek. Annak érdekében, hogy minimalizáljuk a konfliktusokat, szerencsésebb irodanegyedekbe, vagy éjszaka egyébként kiüresedő területen elhelyezni a szórakozóhelyeket.