Építészeti bűnmegelőzés -> Módszerek -> Tulajdonosi felelősségérzet

 

Tulajdonosi felelősségérzet

A terület tulajdonjogának érzékeltetése, ennek megjelenítése gyakran döntő tényező a hely biztonságosabbá tételében. A környezet iránti felelősségvállalás és törődés biztonságosabbá teszi az adott területet. Ha a lakosok a lakóparkban úgy érzik, hogy az ajtajukon kívüli terület már nem hozzájuk tartozik, akkor kevésbé valószínű, hogy foglalkoznak a lakásukon túli renddel, vagy bejelentenek egy illegális cselekményt, ami az utcán történik. Ha nem világos, hogy ki a tulajdonos, akkor a felelősség megoszlik, mivel nem egyértelmű, hogy kinek kéne intézkedni, ha probléma merül fel. Másrészről viszont, ha egy terület túlzottan elkülönül a szomszédos területektől, túlhangsúlyozott, nem átlátható határokkal, megfelelő kapcsolatok nélkül, az szintén növelheti a bűnözés kialakulásának lehetőségét. Az átláthatatlan kerítések elszigetelik az új lakóparkokat a környező területektől, elválasztva a lakosokat a tágabb közösségtől, és a közösségi kontroll kialakulásától.

Az olyan ingatlanok esetében, melyek könnyen megközelíthetőek, érdemes a tulajdonjogot építészeti, kertépítészeti elemekkel, és a gondozás, karbantartás érzékeltetésével körülhatárolni. Egy nem egyértelműen meghatározott tulajdonjogú előkert biztonságosabbá tehető, ha alacsony kerítést helyezünk el, vagy rendszeresen karbantartjuk a területet.

Az ingatlant gondosan karban kell tartani, hogy  tulajdonosi jelenlétet és biztonságot érzékeltessen (lásd betört üveg elmélet). Az épületek karbantartása fontos eleme a tulajdonosi szemlélet elősegítésének. A közösségi létesítményeken használt anyagoknak vandálbiztosnak kell lenniük, hogy minimális legyen a karbantartási feladat. Az utcabútoroknak szintén tartós, vandálbiztos anyagokból és többszörösen túlméretezett erősségű elemekből kell készülniük.

Ha a felelősségérzet a tágabb környezetre is kiterjed, a megfelelő tájékoztatás, feltüntetett telefonszámok és weboldalak segítségével könnyebben bejelenthető a karbantartási igény, illetve a rongálás. Elsősorban a közterületeken kívánatos, hogy bejelenthető legyen például egy törött utcabútor, világítótest vagy az illegálisan lerakott szemét.

A graffitiket a tulajdonosnak vagy a fenntartónak haladéktalanul el kell távolítania. Ma már számtalan antigraffiti felületvédelem létezik, amit a védeni kívánt felületre előzetesen felhordva a falfirkák egyszerűen eltávolíthatók. Azonnal el kell takarítani a szemetet és elvégezni a javítási munkákat is. A jól karbantartott terület a tulajdonos jelenlétét és gondozottságot közvetít, ami segít a rend megőrzésében, és távol tartja a bűnözőket.