Építészeti bűnmegelőzés -> Módszerek -> Tevékenységek ösztönzése

 

Tevékenységek ösztönzése

Ha egy területen ösztönözzük a különféle tevékenységek létrejöttét, azzal embereket vonzunk az utcára, közterületekre. Ezáltal növekszik a közösségi kontroll, és csökken a bűnözés lehetősége. Ha rendezvényeket, eseményeket, szabadidős tevékenységeket szervezünk közterületekre, akkor a terek megtelnek élettel, a leggyakoribb bűnalkalmak száma csökken. Tevékenységösztönzőnek számít minden olyan kezdeményezés, mely növeli a gyalogosforgalmat egy adott területen: szabadidős tevékenységek lehetőségének megteremtése egy parkban, piacnap bevezetése egy téren, vagy például étterem elhelyezése egy irodaházban. Ezek az eszközök újonnan kialakítva, vagy egy már meglévő terület használatának fokozására is alkalmazhatók.

Kiegészítő felhasználások bevezetésére lehet szükség annak érdekében, hogy elősegítsük a természetes felügyelet kialakulását az elszigetelt területeken például azzal, hogy egy irodát, társalgót, vagy tévé­szobát az épület hátsó bejárata felé fordítunk, biztosítva a rálátást.

A szabadidős tevékenységeket olyan tengelyek mentén kell ösztönözni, ahol több gyalogos útvonal is áthalad, például nagyobb parkokban, vagy különböző városnegyedek határánál. Egy életteli útvonal olyan vonzó tengelyt képez egy környéken, mely nem csak áthaladásra, hanem ottmaradásra, időtöltésre ösztönöz. Érdemes elősegíteni az utcai árusok és utcai büfék jelenlétét is a parkokban. Padok, pihenősarkok elhelyezése az áthaladás helyett üldögélésre, olvasásra, beszélgetésre teremt lehetőséget, egyszóval járókelőket vonzz az útvonal közelébe. Parkok létesítésekor már a tervezés során gondolni kell a kulturális, szabadidős és közösségi programok szervezésének lehetőségére is.

A magas és közepes sűrűségű, nagy forgalmú területeken sok ember együttes jelenléte a közterületeken névtelenséget és a tulajdonosi felelősségérzet megszűnését eredményezheti. Ez a negatív hatás enyhíthető több utcaszinti tevékenység bevonásával, például üzletek telepítésével, melyek erősebb birtokosi szemléletet eredményeznek.

Ahol lehetőség van rá, ott ösztönözni kell a gyalogosforgalmat, hogy ne váljon elhagyatottá egy terület.

Az üzleti és belvárosi negyedekben található közterületek is sokféle tevékenységre adnak alkalmat. Olyan tevékenységeket ösztönözzünk egy adott területen belül, melyek nem zavarják egymást, és időben is kitolják a terület forgalmát. Ilyen lehet egy adventi vásár, különböző sportrendezvények vagy például egy tűzoltónap.