Megvilágítás

Akár lakókörnyezetről, akár kereskedelmi területről vagy bármilyen más övezetről van szó, a megfelelően megtervezett, kivitelezett és karbantartott megvilágítás a leggazdaságosabb bűnmegelőzési eszköz. A megfelelően alkalmazott megvilágítás a térérzetet és a szubjektív biztonságérzetet is nagyban javítja, a bűnalkalmakat lecsökkenti.

Az utcák, terek biztonságosabbá tételéhez alapvetően hozzátartozik a jó közvilágítás. A megfelelő megvilágítás első számú követelmény, hogy a területet használó emberek jól lássanak és jól látszódjanak. A megfelelően elhelyezett világítás biztonsági szempontból alapvető hatással van a bűnözéstől való félelemérzet csökkenésére. A tervezésnél az adott terület sajátosságait figyelembe kell venni, ezáltal elérhetjük, hogy a közterületeken sötétedés után is biztonsággal lehessen közlekedni gyalogosan, kerékpárral és járművekkel is.

Amennyiben egy területet éjszakai használatra is szántak, a világításnak biztosítania kell a megfelelő látási viszonyokat. A közösségi kontroll megvalósulása érdekében a területet úgy kell bevilágítani, hogy ne maradjanak sötét zugok, minden térrész áttekinthető legyen. Akkor mondhatjuk megfelelőnek a terület megvilágítását, ha egy normál látással rendelkező személy fel tud ismerni egy arcot tíz méteres távolságból. A köztes területeket, az átjárókat, be- és kijáratokat, jelzéseket megfelelően ki kell világítani.

Különböző teljesítményű és színhőmérsékletű világítótestek alkalmazásával megoldható, hogy bizonyos közterületek ne ösztönözzenek hosszabb idejű ott tartózkodásra. Sőt, akár korcsoportok szerint is lehetséges ennek differenciálása.

Egy nottinghamshire-i lakótelepen rózsaszínű lámpákat helyeztek el az épületek átjáróiban, melyek kihangsúlyozzák a tinédzserek pattanásait. Ezzel elérték, hogy a fiatalok nem a házak előtt csoportosulnak, mivel bőrük hibáit kiemeli ez a szín, amit szégyellnek. Magas frekvenciák erős sugárzásával (ami csak a fiatalok fülét és a szúnyogokat zavarja), vagy klasszikus zenével szintén hasonló hatást lehet elérni.

Az edinburgh-i nyilvános illemhelyeken kék megvilágítást alkalmaztak. Ezzel a korábban ott drogozókat tartják távol, mivel a kék szín megnehezíti a bőr alatti vénák megtalálását.

A veszélyes zónákat (pl. gyalogátkelőhely, forgalmas kereszteződés, veszélyes útszakasz stb.) a környezettől színben és intenzitásban eltérő módon kell megvilágítani. Ezáltal kihangsúlyozhatjuk őket, és felhívhatjuk rájuk a figyelmet.

Néhány esetben azonban előfordulhat, hogy jobb, ha nincs kivilágítva egy terület. Egy park átgondolatlan, véletlenszerű, egyenetlen megvilágítása hamis biztonságérzetet kelthet, és lehetőséget adhat a támadónak, hogy egy sötét zugban rejtőzzön el. Ha csak egyes útvonalak kapnak fényt, a bűnözők előre ki tudják számítani az arra járók mozgását (lásd alternatíva nélküli útvonalak).

A gyalogosokat éjszaka a nem kellően biztonságos útvonalak helyett alternatív, biztonságosabb útvonalakra kell terelni.

Az elhagyatott helyek megvilágítása bizonyos esetekben lehetővé teszi a graffitisek munkáját is.

A világításnak egyenletesnek kell lennie, hogy csökkentse az árnyékos és a kivilágított területek közti kontrasztot. Több, kisebb teljesítményű lámpatest hasznosabb lehet a kevesebb, nagy teljesítményű lámpatesthez képest. Használatukkal csökkenthetők az éles árnyékok, valamint elkerülhető a káprázás kialakulása. A területet olyan irányból és kellő magasságból kell bevilágítani, illetve a lámpatestet úgy kell kialakítani, hogy a fényforrás ne világítson a területet használó szemébe, ne zavarja a tisztánlátásban.

Tervezési javaslatoknál már a kezdeti stádiumban figyelembe kell venni az éjszakai használatot, és később arra méretezni a megvilágítás típusát, elhelyezését és intenzitását.

Olyan helyeken, melyeket ritkán használnak, mozgásérzékelő lámpákat érdemes elhelyezni. Lakóépületek bejáratánál viszont érdemes folyamatosan világító lámpákat felszerelni, amelyek a bejárat megtalálását is segítik.   

A világítás lehetőség szerint természetes színű (pl.: 4200-5600 K) legyen. Ma már egyre megfizethetőbbek az energiatakarékos típusok (pl.: LED fényforrások), ezeket részesítsük előnyben a fenntartási költségek és a környezettudatosság jegyében. 2009-ben a New York-i Central Parkban lecserélték a korábbi fém halogén lámpatesteket LED-es lámpatestekre. Az új fényforrások két-háromszor hosszabb élettartamúak voltak, miközben jobb láthatóságot és egyenletesebb megvilágítást eredményeztek alacsonyabb fényintenzitás mellett. Mindemellett éves szinten átszámítva 20 millió forintos nagyságrendű megtakarítást és 7 éves megtérülést értek el. Hasonló beruházások történtek már hazánk több nagyvárosában is, melyek szintén fontos tapasztalatokkal jártak.

A világítótesteket vandálbiztos szerkezetekkel és anyagokkal, megfelelő tervezéssel védeni kell a lehetséges rongálás ellen. Ha mégis rongálás történik, a lehető leghamarabb ki kell javítani a kárt, és a világítást újra üzembe kell helyezni.

A világításnak egyenletes fényeloszlást biztosítva az útszéli járdákra és búvóhelyekre is irányulniuk kell, nem csak az úttestre és a járdákra. Elhelyezéskor figyelembe kell venni a növényzetet. Ha az idősebb fák nagyobb lombkoronája akadályozza a fény terjedését, a világítás megfelelő magasságban való kialakítása segíthet. A fák felett elhelyezett lámpatestek miatt árnyékfoltok keletkezhetnek. Így ha valaki a fa alatt áll, nem lehet észrevenni. A fákat és a lámpatesteket ezért távolabb kell helyezni egymástól. Az árnyékvetés kiküszöbölése kifejezetten fontos a parkolókban is.

Elszigetelt útvonalakon és parkolóházakban világos színű felületeket kell alkalmazni a falakon és a mennyezeten. Ezeken a területeken erősebb megvilágítás, magasabb intenzitású fényforrás alkalmazása szükséges.

A világítás rendszeres ellenőrzést és karbantartást igényel, hogy megőrizzük a megfelelő láthatóságot. A fényt akadályozó bokrokat és fákat metszeni kell. A könnyű karbantartás érdekében megfelelő magasságban kell elhelyezni a lámpatesteket, melyeket tisztán kell tartani és azonnal kicserélni, ha kiégtek vagy eltörtek. A járókelőket információs tábla tájékoztassa arról, hogy kit kell értesíteni, ha kiégett vagy megrongálódott egy lámpatest.

Épületek felújítása esetén is érdemes külön világítási tervet készíteni annak érdekében, hogy a megvilágítást az új igényeknek és a biztonsági követelményeknek megfelelően korszerűsíteni lehessen.

Mivel a világítástervezés összetett, és sok tapasztalatot igénylő feladat, nagyobb léptékű beruházásoknál már a kezdeti fázisban szakember bevonása szükséges.