Építészeti bűnmegelőzés -> Módszerek -> Információs rendszer

 

Információs rendszer

A jól megtervezett, átgondoltan elhelyezett tájékoztató táblák, jelzések és térképek nagyban hozzájárulnak a biztonságérzethez. Nem érezzük magunkat elveszve, ha tudjuk, hol vagyunk, hová tartunk, hová nem mehetünk. Egységes, érthető jelzésekre van szükség ahhoz, hogy egyértelmű, következetes és jól érthető információkat adjanak a területről, az épületekről. Az utcatáblák, házszámtáblák jól látható elhelyezése, éjszakai kivilágítása alapvető.  Az utcatáblákat autóból is jól láthatóan, az utcasarkokon is el kell helyezni. Az olyan helyeken, ahol nehéz elsőre tájékozódni, egyértelmű jelzésekkel ellátott térképek nyújthatnak segítséget. Szükség lehet ilyen tájékoztatók elhelyezésére egyetemi épületek, középületek, kórházak területén, ahol nem kell elveszetten ténferegni, ha az információs rendszer kellően átgondolt és közérthető. A jelzéseknek jól láthatónak, könnyen érthetőnek, megfelelően karbantartottnak és naprakésznek kell lenniük. A graffitik vagy más rongálás olvashatatlanná teheti a jelzéseket. Ha nincsenek kijavítva, az a tulajdonos jelenlétének hiányát érzékelteti, ezáltal növeli a terület negatív megítélését, elhanyagoltság érzetét kelti.

A jelzéseknek nagynak, olvashatónak és egyértelműnek kell lenniük. A mosdók, telefonok, tájékoztatás és segítséghívás jelölésére egységes színrendszer, egységes jelölések, egyszerű formák és grafikák alkalmazása ajánlott.

Az információs rendszerek feladata a pontos információk közvetítése. Meg kell jelölniük például, hová lehet menni eligazításért, segítségért, hol találhatók a különböző funkciók, a mosdók, mikor tart nyitva egy épület. Az információkat szükség szerint több nyelven és piktogramokkal is jelezni kell.

Az információkat megfelelő magasságban és feltűnő helyen, például bejáratoknál szükséges elhelyezni, és olyan sűrűn látogatott helyek közelében, mint például folyosók, útvonalak metszéspontjai, pénztárak vagy bejárati csarnokok.

A jelzéseket rendszeresen karban kell tartani, hogy jól láthatóak maradjanak. Ez magába foglalja szükség szerint a környező növények rendszeres nyesését, a jelzés tisztítását. Egyértelmű jelzések és színkódok szükségesek a bevásárlóközpontok parkolóiban és a parkolóházakban, melyek segítik az autótulajdonosokat a parkolóhely azonosításában. Ma már QR kódos jelzések is segítenek minket, hogy okos készülékünkkel visszataláljunk autónkhoz.

Nagy parkokban és épületekben a felhasználók különféle csoportjainak megfelelő információval ellátott térképeket kell elhelyezni. A bejáratoknál fel kell tüntetni a kijáratok helyét, a nyitvatartási időt, a menekülési útvonalakat is.