Hírek

 

 

 

 

CPTED szakértőink Európai tanulányútja

A nyári tengerentúli tanulmányút után a Safecity projekt CEPTED szakértői megvizsgálták, hogy Európában milyen építészeti bűnmegelőzési módszereket alkalmaznak a gyakorlatban. A tanulmányút előtt az Európai Bűnmegelőzési Hálózaton keresztül arra kérték a tagállamokat, hogy mutassanak be néhány nemzeti jó gyakorlatot a témában. A 27 tagállamtól összesen 9 válasz érkezett, amelyekből a holland és a svéd projektet választotották ki további tanulmányozásra.

A tanulmányútról két cikk is született:

Építészeti bűnmegelőzés: holland és svéd módszerek

A hollandok narancs illatot permeteznek az utcára

 

 

 

 

Középiskolai mintaprojekt kulturAktív klubnap

Mitől biztonságos a fiatalok számára a város? Hol érzik jól magukat a fiatalok? Hogyan segíthetjük őket abban, hogy olyan környezetalakítási javaslatokat fogalmazzanak meg, amelyekkel élhetőbbé és biztonságosabbá tehetik mindennapi környezetüket? SAFECITY projekt középiskolásoknak szánt programja ezeket a kérdéseket vizsgálja. Az középiskolai mintaprojekt keretében a Vécsey Lánykollégium diákjainak feladata az lesz, hogy javaslatot tegyenek arra, hogyan lehet élhetőbbé tenni a kollégium belső és külső tereit, udvarát és környékét. Novemberben egy különleges foglalkozást tartott a Safecity projekt csapata, ahol különböző élményalapú módszerek segítségével (dráma, művészet, média, játék, építészet) segítettek a faladat megoldásában.

 

 

 

 Safecity projekt a Törökbálinti közmeghallgatáson

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete novemberben tartotta éves közmeghallgatását, melyre előzetesen is feltehették kérdéseiket a lakosok. A felmerülő témák között helyet kapott a workshop eredményeinek ismertetése a Városháza mögötti tér hasznosítási lehetőségeiről.

 

 

 

 

Indulásra kész a középiskolai mintaprojekt

 Megtörtént a SAFECITY középiskolai alprojektjének első egyeztetése, a kulturAktív munkatársai a Vécsey János Középiskolai Leánykollégiumban jártak. A KulturAktív csapata kiegészült a MOME tanárszakának építész hallgatóival, illetve a Messzelátó Egyesület kriminológiában is jártas tagjával. Az egyeztetésen a Safecity csapata megismerkedett a kollégium nevelési programjával, kapacitásaival, újszerű, tehetséggondozási projektjével (TEGOM). Ezt követően kapcsolódási pontokat kerestek, illetve vizsgálták a lehetséges foglalkozások metodikáit. Az egyeztetés sikeres volt, az alprojekt gyakorlati része hamarosan indul.

 

 

 

 

Elindult a települési mintaprojekt Törökbálinton

2018. novemberében elindult a közös munka a települési mintaprojekt keretében Törökbálinton. A helyi intézményvezetőket, civil szervezeteket, egyetemi kutatókat, a rendfenntartással foglalkozó szervezeteket és vállalkozásokat tömörítő munkacsoport két alkalommal tartott workshopot, amelyen először az építészeti bűnmegelőzés módszereit ismerték meg, majd második alkalommal a Városháza mögötti tér átalakításáról folyt közös gondolkodás. A terület megtekintése különböző csoportokban történt, voltak, akik a jelenlegi hasznosítást vizsgálták, mások környezetalakítási megoldásokat javasoltak és átgondolták, milyen funkciókat és
közösségi programokat tudnak itt elképzelni a jövőben. A jó hangulatú workshop eredményesen zárult, az eredményeket az önkormányzat közmeghallgatáson ismertette a lakossággal.

 

 

 

 

Megállapodás született a települési mintaprojekt színhelyéről

 

Törökbálint az innovatív, jövőbe mutató kezdeményezések városa, éppen ezért nyitottan és nagy örömmel fogadta a SAFECITY - Biztonság. Város. Közösség. projekt kezdeményezést. A projekt célkitűzéseiről Dr. Hatala József tábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke személyesen egyeztetett Elek Sándorral, Törökbálint polgármesterével, a találkozón megállapodás született az együttműködésről.

A települési mintaprojekt célja, hogy biztonságos, élhető, élettel teli, magas szubjektív biztonságérzetet adó település legyen Törökbálint, és hogy a kidolgozott módszer minden más hazai településre is átültethető legyen. Törökbálint úttörő szerepet vállal egy olyan területen, amely külföldön már bevett gyakorlat, de hazánkban még szinte ismeretlen.

 

 

 

 

Indul a felsőoktatási mintaprojekt!

2018 októberében elindul a SAFECITY - Biztonság.Város.Közösség. nevű, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott program szakmai képzésekkel foglalkozó alprojektje, amelynek célja szakmai programok, képzések indítása a felsőoktatásban, illetve szakirányú képzésekhez kapcsolódóan.

Október első felében az érdeklődő egyetemekkel és főiskolákkal közösen kialakításra kerülnek a tervezett képzések keretei. A különböző szakterületen tanuló diákok megismerik az épített környezet és a kriminológia összefüggéseit,  és a projekt során lehetőségük nyílik a gyakorlatban is alkalmazni azokat az alapelveket, melyek segítenek biztonságos várost, biztonságos közösséget építeni.

 

 

 

Magyarország első CPTED szakértői

2018 augusztusában három magyar szakember vett részt egy speciális építészeti bűnmegelőzési képzésen az Amerikai Egyesült Államokban, amelynek sikeres elvégzésével Magyarország első CPTED (Crime Prevention Through Environmental Design) szakértői lettek. A különböző területről érkező szakemberek olyan képzésben részesültek, amely képessé teszi őket a különféle városrehabilitációs, városfejlesztési, településrendezési programok, illetve akár önálló építkezések szakértői vizsgálatára, bűnmegelőzési tanácsok megfogalmazására  A fokozat megszerzésének feltétele egy 64 órás kurzus teljesítése volt, a megszerzett szakértői fokozat 5 évig használható.

 

 

 

SAFECITY - Biztonság. Város. Közösség.

projekt - bűnmegelőzés építészeti eszközökkel nyitókonferencia

A projekt 2018. június 7-én megrendezett nyitókonferenciáján nyolc előadó szemszögéből ismerhette meg a mintegy 80 fős, különböző szakterület képviselőiből álló közönség az építészeti bűnmegelőzésben rejlő lehetőségeket. A konferencia utáni tematikus workshopon, a szakemberek témákra bontott kerekasztal beszélgetéseivel kezdődött el az együttműködés, amely megalapozza a szakterületek integrálását.

A konferencia részletes beszámolója ezen a linken érhető el:
https://drive.google.com/file/d/1K7nT8kfFQded-hLrGuiqpGBYv1vPXuE2/view?ts=5b6c03a7