Építészeti bűnmegelőzés

Személyek és tulajdonaik elleni bűntettek leggyakrabban városokban, különösen nagyvárosokban fordulnak elő. Azok a feltételek ugyanis, melyek a bűncselekmény létrejöttéhez szükségesek, nagyvárosokban sokkal gyakrabban adódnak, mint vidéken.  Egy bűncselekmény elkövetéséhez értéktárgy, áldozat, elkövető és bűnalkalom egyidejű megléte szükséges. Ez sokkal nagyobb eséllyel fordul elő városi környezetben. Ezért nem véletlen, hogy a bűncselekmények az elkövetés helye szerinti eloszlásban toronymagasan vezetnek a városok.

A bűnözés elsősorban pénzkereseti tevékenység, mely az elkövetők számára anyagi haszonszerzés mellett kockázattal is jár. A bűnözők leginkább a lebukástól félnek, mivel ekkor a várt anyagi haszon elmarad, ráadásul jelentős szankció is érheti őket. Ezért a bűncselekmények megelőzésekor olyan tényezők megteremtése szükséges, melyek a lebukás kockázatát növelik.

Az építészeti bűnmegelőzés alapgondolata, hogy az épített környezet tervezése során tapasztalati tudással és kreativitással jelentősen csökkenteni lehet a bűnalkalmakat. Ezzel kapcsolatos ismereteink tapasztalatokon és kutatómunkán alapulva folyamatosan bővültek az elmúlt évtizedek során.

Épített környezetünknek jelenlegi, kivételezett életmódunkat kell szolgálnia, beleértve azt az időt is, amit a szabadban töltünk. Lehetővé kell tegye a szociális, gazdasági és fizikai fenntarthatóságot.  El kell, hogy lásson minket biztonságos, életteli és vonzó terekkel, melyben jó élni, dolgozni, együtt lenni, ünnepelni, pihenni, vásárolni, játszani, tanulni. Mindezt anélkül, hogy túl sok vagyonvédelmi eszközzel, falakkal, rácsokkal bástyázzon körül, vagy őrséggel tegye biztonságossá életünket.

youtube_kartya