Építészeti bűnmegelőzés -> Módszerek -> Elszigetelt területek

 

Elszigetelt területek

Az elszigetelt terek olyan területek, melyek a város többi, forgalmasabb részétől markánsan elválnak, nem illeszkednek a város szerkezetébe. Ilyenek lehetnek a városi szövetben rekedt, kihalt iparterületek, nagyobb beépítetlen területek, foghíjtelkek, parkolóházak, nagyobb kiterjedésű városi parkok.

A legtöbb ember nem érzi magát biztonságban elszigetelt területen. Ha bajba kerülnének vagy segítségért kiabálnának, nem hallanák és látnák meg őket. Az emberek távol maradnak az ilyen területektől, ezáltal azok még elhagyatottabbá válnak, még kevésbé lesznek biztonságosak. A közösségi kontroll a szomszédos üzletekből és lakóépületekből csökkenti az elszigeteltség érzetét, akárcsak a különböző tevékenységek meghonosítása a területen, például a foghíjtelken őrzött, fizetős parkoló kialakítása. Hatósági felügyelet vagy biztonsági személyzet folyamatos jelenléte a legtöbb esetben elkerülhetetlen. Szükség lehet biztonsági őrökre, térfigyelő kamerákra, továbbá a személyzetet ki kell képezni a vészhelyzetek elhárítására is.

Az elszigetelt terekre lehetőség szerint rálátást kell biztosítani a környező épületekből. A parkolási lehetőségről úgy kell gondoskodni, hogy a természetes megfigyelés lehetséges legyen a környező épületek lakosai által.

Segélyhívó telefonokat, vészjelző berendezéseket kell elhelyezni a területen. Térfigyelő kamerákkal és őrjárattal növelhető az elszigetelt területek megfigyelése.

A területhasználattal egybevágó tevékenységek számának növelése lehetővé teszi a közösségi kontroll növekedését. Végső soron az elszigetelt területeket be kell vonni a városi vérkeringésbe, ingatlan- vagy területfejlesztők bevonásával.