Átláthatóság

Az átláthatóság azt jelenti, hogy egy terület minden pontja minden irányból jól áttekinthető. Ezáltal az emberek előre beláthatják útvonalukat, és elkerülhetik a veszélyesnek ítélt részeket. Ha megvalósul az átláthatóság, a járókelők láthatják egymást, így mind a természetes, mind a hatósági felügyelet könnyebben megvalósítható.

 

A beláthatatlan területen való áthaladás bizonytalanságot, félelmet ébreszthet. A támadók is tisztában vannak vele, honnan lehet őket észrevenni, ezért rendszerint kerülik a jól átlátható területeket.

 

Ha éles sarkok, falak, töltések, tömör kerítések, zárt sövények vagy fák miatt nem belátható az útvonal, az nagyban csökkenti a biztonságérzetet. Az ilyen átláthatóságot akadályozó elemek a gyalogos útvonalak mentén rejtekhelyként szolgálhatnak a támadónak. Az alacsony sövények, virágtartók, a megfelelően metszett fák, a rácsos vagy hálós ke­rí­tések, az átlátszó biztonsági üveg térhatárolók, a gondozott gyep és virágágyás lehetővé teszik a teret használók számára, hogy jól lássanak és láthatóak legyenek. Ez csökkenti a bűnözés és a vandalizmus előfordulását.

 

A láthatóság megtervezése az épített környezetben a tiszta rálátási vonalak kialakítását, a zegzugos terek, rejtekhelyek elkerülését jelenti. A besüllyesztett kapualjak olyan zugokat eredményezhetnek, melyekben a természetes felügyelet nem megvalósítható. Az éles, beláthatatlan sarkok is hasonló problémához vezetnek, különösen lépcsőházakban, folyosókon, ahol nincs alternatív útvonal. Ilyen vakfoltokat eredményezhet a gyalogos utak lejtésének hirtelen változása, ideértve a közterületi lépcsőket is.

 

Bizonyos problémák kiküszöbölése megoldható. Olyan helyeken például, ahol falkiszögellés akadályozza az átláthatóságot, a fal helyett oszlopok vagy rövidebb, alacsonyabb falszakaszok is beépíthetők. Erre lehetőség szerint még a tervezés során gondolni kell. Az áttekinthetőség javítható olyan módosítások révén, mint ablakok nyitása vagy más áttörések létrehozása az egyébként tömör falakon, vagy a túlnyúló falszakaszok megszűntetése. Jó megoldást jelenthet ilyen helyeken az üvegezett felületek, üvegfalak alkalmazása. Az átláthatóság ilyen módon való megteremtése növeli a természetes felügyelet lehetőségét, ezáltal a biztonságot is. Végső esetben a beláthatatlan térrészeken az átjárást kerítéssel kell megszüntetni.

A kerítések kialakítása, a növényzet és a tereprendezés megtervezése hasonlóképpen alapos átgondolást igényel ott, ahol az átláthatóság alapvető tervezési szempont. Az olyan holtterekben, ahol az épület átalakítása nem lehetséges, tükrök és biztonsági kamerák használata szükséges, annak ellenére, hogy nem ezek jelentik az optimális megoldást.

 

Az átláthatóságra különösen nagy figyelmet kell fordítani azokon a helyeken, melyek a biztonság szempontjából veszélyesnek számítanak, például buszmegállók, aluljárók, metró lejáratok, többszintes parkolóházak lépcsői vagy lakótelepi toronyházak bejáratainak esetében. Ezeket a területeket sokan használják, ezért ezeken a helyeken különösen szükséges a biztonság megteremtése.

 

A buszmegállókat célszerű minden irányban átláthatóan kialakítani, például üvegfalakkal lehatárolni, melyek nemcsak átlátszóak, de a széltől, esőtől is megvédik a várakozókat. Az üvegezett falakat később sem szabad lefedni reklámplakátokkal, matricázással.

 

Az üzletekből és áruházakból jól szemmel lehet tartani az utcákat. Ezért nem szabad a kirakatokat befóliázni, sem polcokkal eltakarni. Ez fordítva is igaz: egy olyan üzlethelyiség, mely az utcáról teljesen beláthatatlan, jó lehetőséget teremt bűncselekmény elkövetésére. Erre sajnos sok hazai példát találunk az elmúlt időszakban elkövetett trafikrablások során: a trafikokat 2015 első öt hónapjában háromszor gyakrabban rabolták ki, mint más kisboltokat.

 

Az átláthatóság idővel természetes módon is csökkenhet: a növényzet fejlődik, akadályok és rejtekhelyek képződhetnek. Ezért már a kerttervezés és a beültetés során figyelembe kell venni a fák és cserjék növekedését, végleges magasságát és más specifikus tulajdonságait. Növények telepítésénél különösen fontos, hogy a tulajdonosok kellő figyelmet fordítsanak a kertfenntartásra annak érdekében, hogy biztosítsák az eredeti látási viszonyokat az idő előrehaladtával is.