Építészeti bűnmegelőzés -> Alapelvek -> Fenntartás és karbantartás

 

Fenntartás és karbantartás

Egy terület karbantartása nagyon meghatározó jelentőségű lehet a bűnmegelőzés szempontjából. A „törött ablak” elmélet az egyik alapja a karbantartás szükségességének. E szerint az elhanyagolt tulajdonok, betört ablakok, helyre nem állított rongálások, graffitis falfelületek vagy ottfelejtett gépjárműroncsok ahhoz vezetnek, hogy a pusztulás növekszik, és tovább terjed a szomszédos ingatlanokra is. Ha egy területet nem gondoznak, az összkép elhanyagoltságot fog mutatni, ezáltal azt fejezi ki, hogy a lakók nem érzik sajátjuknak a területet, nem vigyáznak rá, nem érdekli őket. A gondozatlan területeken elfogadottnak tűnik a további vandalizmus, rendellenes használat. Nincsenek szabályok sem, melyek a felhasználást korlátoznák. Ez ösztönzi a bűncselekmények előfordulását, a terület további elhanyagoltságának növekedését.

 

Az épület és környezetének megfelelő karbantartása az ott élők életminőségét is meghatározza, és nagyban elősegíti, hogy a tulajdonosi felelősségérzet megerősödhessen.

 

A karbantartás és fenntartás lehetőségét már a tervezési fázisban figyelembe kell venni az anyagok, a burkolatok és a növényzet megválasztásával is. Ezek ugyanis hatással lesznek a későbbi fenntartás kivitelezhetőségére. Jó minőségű, tartós és vandálbiztos utcabútorok, térhatárolók, felületek kialakítása szükséges.

 

A növények megválasztásánál és telepítésénél ügyelni kell arra, hogy azok kifejlett állapotukban se akadályozzák a terület átláthatóságát, metszésük a későbbiekben megoldható legyen.

 

A megfelelő karbantartás, az egyértelmű szabályozás, és ezáltal a területről kialakult összkép jelentős hatást gyakorol arra, hogy a bűnözők milyen mértékben veszik célba az adott területet.