Interaktív 3D ötlettár  |

   Építészeti bűnmegelőzés társas- és családi házas területen

 

Beépítés és tájolás - Helytelen elrendezés

 

Válasszon helyszínt! - Az egérmutatóval válassza ki a kívánt szituációt, kattintásra megjelenik a helytelen és a biztonságos megoldás.

 

<- Vissza a helyszínrajzhoz

7 – Beépítés és tájolás – helytelen
Bár a lakóháztípusok keverése más szempontból előnyös, itt hiányoznak az egyértelmű határok. Nincs átmeneti zóna az utca és a lakóépület között. A lakóháztípusok keverése a különböző korosztályú és élethelyzetű emberek egymás mellett élését segíti elő. A vegyes területhasználat kedvező a természetes felügyelet időbeni kiterjesztése szempontjából. A beépítés rendezetlensége ugyanakkor problémás helyzeteket is teremthet. A társasház nyitott hátsó kertje lehetőséget teremt a szomszédos ingatlanokba való bejutásra.

Bár a lakóháztípusok keverése más szempontból előnyös, itt hiányoznak az egyértelmű határok. Nincs átmeneti zóna az utca és a lakóépület között.

A lakóháztípusok keverése a különböző korosztályú és élethelyzetű emberek egymás mellett élését segíti elő. A vegyes területhasználat kedvező a természetes felügyelet időbeni kiterjesztése szempontjából. A beépítés rendezetlensége ugyanakkor problémás helyzeteket is teremthet.

A társasház nyitott hátsó kertje lehetőséget teremt a szomszédos ingatlanokba való bejutásra.

Interaktív 3D ötlettár  |

   Építészeti bűnmegelőzés társas- és családi házas területen

 

Beépítés és tájolás - Biztonságos elrendezés

7 – Beépítés és tájolás – biztonságos
Az eltérő méretű telekosztás lehetőséget teremt a változatos, de egymáshoz illeszkedő elrendezés kialakítására. A harmonikus, egymáshoz illeszkedő beépítés mellett lehetőség van épületek alaprajzának sokszínű kialakítására, ezáltal az eltérő élethelyzetű lakosok egymás mellett élésére. Ez a természetes felügyelet időbeni kiterjesztését segíti elő. A határok egyértelmű jelzése biztosítja a magán és a nyilvános területek elkülönítését.

Az eltérő méretű telekosztás lehetőséget teremt a változatos, de egymáshoz illeszkedő elrendezés kialakítására.

A harmonikus, egymáshoz illeszkedő beépítés mellett lehetőség van épületek alaprajzának sokszínű kialakítására, ezáltal az eltérő élethelyzetű lakosok egymás mellett élésére. Ez a természetes felügyelet időbeni kiterjesztését segíti elő.

A határok egyértelmű jelzése biztosítja a magán és a nyilvános területek elkülönítését.